Norge Du kan finde flere ture til Norge på Forsiden

 

Nordnorge 2007

Vesterålen – Lofoten – Tromsø – Hammerfest – Nordkapp

 

Midnatssol på Lofoten


Udturen


Hjemturen

 

Ruten: Frederikshavn - Göteborg - Mora - Østersund - Kiruna - Abisko - Vesterålen - Lofoten - Tromsø - Alta - Hammerfest - Nordkapp - Kautokeino - Piteå - Sundsvall - Norberg - Varberg - Grenå.

 

 

Lørdag 16-6. Innlandsvägen – Brålanda Camping

Vi sejler med færgen fra Frederikshavn, og er i Göteborg kl. 18.00. Vi begynder på den lange tur ad Innlandsvägen, men 112 km. fra Göteborg kører vi ind på Brålanda Camping. Det er en primitiv plads, med kun lige det allermest nødvendige. For de 80 skr en overnatning koster, får vi dog fred og ro til vores nattesøvn. Kørt 336,6 km.

 

Søndag 17-6. Innlandsvägen – Lits Camping

Det har regnet meget hele natten, og sådan bliver det ved hele formiddagen, med kun 10 graders varme. Lejrchefen sagde til os, at der var fint vejr nordpå, og han fik heldigvis ret. Omkring Malung, efter ca. 300 km. klarer det op, og de sidste par hundrede km. er der solskin og 22 grader. Vi begyndte at køre kl. 8.15 og kl. 19.40 ankommer vi til Lits Camping, der ligger 20 km. nord for Østersund. Vi har holdt 45 min. spisepause, og har dermed kørt en gennemsnitsfart på ca. 65 km/t inkl. små pauser og to tankninger. Kørt 703,8 km.

 

Udsigt fra Lits Camping

 

Mandag 18-6. Innlandsvägen – Gällivare Camping

På den fortsatte tur ad Innlandsvägen nordpå, er det ved at blive småt med trafik. Vejen er til gengæld på nogle strækninger meget ujævn. Ved et vejarbejde på syv km. har man gravet vejen helt op, og lagt et tykt lag skærver. Det er så trægt at køre i, at hvis vi kommer til at holde stille, kan vi sikkert ikke sætte i gang igen. Vi passerer Polarcirklen lige syd for Jokk Mokk, og må lige have taget nogle billeder. Vi er nu lidt imponerede over svenskernes fartbegrænsninger. Vejen nordpå fra Vilhelmina er så smal, at der ikke er midterstribe, men hastighedsgrænsen er alligevel oppe på 110 km/t.  Vi kører til Gällivare Camping og får plads ved elven, med udsigt til fjelde med sne på. Gennemsnitsfart i dag med små pauser 67 km/t. Kørt 667,5 km.

 

Tirsdag 19-6. Via Kiruna til Sortland

Vi slutter nu vores lange følgeskab med Innlandsvägen og kører på E 10 over Kiruna og Abisko. Der ligger sne heroppe, og der er kun 6 grader. Da vi vil ind i Norge, bliver der tændt et rødt lys, ”kontrol” står der. Det er den norske told der synes vi ser interessante ud. Men desværre, vi er mere kedelige end de regner med. Efter han har kigget i bagagerum og under sengen, får vi lov til at have en fortsat god tur. Straks vi har passeret grænsen bliver landskabet, i vores øjne, langt mere spændende at se på. Fjeldene bliver mere barske og desuden flotte udsigter til søer og fjorde.

Vi slutter dagen på Sortland Camping på Vesterålen. En dyr plads, de vil have 200 kr og 25 for strøm. Ja men vi bruger ikke strøm, det er lige meget, vi skal betale for det alligevel. Vi skal være lidt kreative for at finde en plads, men det lykkedes, og vi fik faktisk udsigt over fjorden. Kørt 457,9 km.

 

Onsdag 20-6. Tur på Langøya

Vi kører en tur til det vestligste af Vesterålen. Først op til fiskerlejet Hovden, hvor der kommer fine udsigter over havet og fjeldene. Efter at være returneret til RV 820, kører vi mod syd til Bø og får en rundtur ud af det. Her får vi gode udsigter til Lofotfjeldene.

Vi får en prøve på, hvor forskelligt vejret kan være heroppe. Da vi kører fra Sortland, der jo ligger på østsiden af Langøya, er der regn og gråvejr som der har været siden vi vågnede. Da vi har kørt de 47 km. tværs over øen, skinner solen fra en blå himmel, hvad den gør i de tre timer vi er der. Det ser hele tiden gråt ud i retning af Sortland, og da vi vender tilbage, er det til regnvejr igen. Kørt 170,1 km.

 

Fiskeværet Hovden

 

Torsdag 21-6. Med færgen til Lofoten

Vi forlader Sortland og kører mod færgestedet i Melbu. Vi er heldige med at færgen er forsinket, for vi kører ombord på færgen næsten som vi ankommer, og undgår lang ventetid. Den nye tunnel til Lofoten, skal efter planen åbne dec. 2007, så vi er lige kommet et år for tidligt. Vejret er skiftet helt om til at være helt fantastisk, så det bliver en god sejltur. Vi kører til Sandvika Fjord og Sjøhuscamp ved Kabelvåg, hvor vi får en plads i vandkanten.  Vi slutter dagen med, at udnytte det flotte vejr til at se midnatssolen over havet. Vi kører en runde på Ginsøy, hvor der kommer en god mulighed for udsigt over havet mod solnedgangen. Kørt 86,6 + 71 km.

 

Fredag 22-6. Tur til det sydligste Lofoten

Vi tager den lange udflugt, til den sydligste del af Lofoten. Valget af rute er ikke svær, for efter Leknes er der kun E 10. Det er også fint nok, for man ser flotte landskaber hele tiden fra den. Vi bliver ved til vejen ender i Å, her kan man fortsætte til fods. Vi nøjes dog med, at gå op til et udsigtspunkt et stykke fra parkeringspladsen. På vej tilbage holder vi pause ved Reine, her er der udsigt over byen, fjorden, fjeldene, havet og fjeldene inde på fastlandet. Kort sagt, et drømmested at holde pause.

På Flakstadøya kommer vi forbi Napskær, det stopper vi for at se nærmere på. Det er nærmest et fjeld der går på tværs af dalen. Da vi gik ud på det, havde vi vid udsigt i begge retninger af dalen. En enkelt afstikker blev det til, ud til Utakleiv. 11 km. ude ligger høje fjelde i kanten af havet, det kan dog lade sig gøre, at gå rundt om dem. Kørt 274,4 km.

 

Lofotfjeldene

 

Lørdag 23-6. Raftsundet

Vi kører nordpå mod Fiskebøl, og derefter til Hanøy og den nye bro over Raftsundet. Denne bro står kun og venter på den nye Lofast-forbindelse, men den giver også mulighed for, at køre en naturskøn tur langs Raftsundet. Vi har på hele turen flotte udsigter til fjeldene på den modsatte bred. Omkring halvvejs mod Digermulen, udgår Trollfjorden som desværre kun kan opleves til søs. På vejen tilbage gør vi ophold ved broen. Én af os er lidt skør med store skibe, så derfor har vi afpasset tiden med, at en færge fra Hurtigruten sejler under broen mens vi er der. Der er afgang fra Stokmarknes kl. 15.15 og 16.10 passerer Kong Harald under os. Kørt 166,10 km.

 

Raftsundet

 

Søndag 24-6. Vestvågøy

Vi kører en rundtur på Vestvågøy. Først en afstikker ud til Eggum. Vi betaler 10 kr. for at køre de sidste 3 km. De penge burde vi egentlig have haft tilbage. På vores gåtur videre frem, ser vi et får der sidder fast i et vandhul. Med hjælp fra et par andre løfter vi det fri, og det får travlt med at bræge efter sine lam. Vi kører til Stamsund og retur ad 815, og igen, som overalt på Lofoten har vi haft udsigter til flotte landskaber. En sidste afstikker gør vi til Henningsvær, et fiskerleje hvor mange af husene er bygget på pæle ude i vandet. Kørt 180,7 km.

 

Mandag 25-6. Nordkjosbotn

Vi forlader nu Lofoten efter nogle dage. Vi kører samme vej tilbage, og kommer helt til Bjervik og E 6, før vi kommer videre på ruten. Vi skal godt nok til Tromsø, men da campingpladsen der, ikke er ret stor vil vi ikke ankomme sidst på dagen. Det er årsagen til, at vi tager en overnatning  på Bjørnebo Camping i Nordkjosbotn. Kørt 388,1 km.

 

Tirsdag 26-6. Tromsø

Vi flytter det sidste stykke til Tromsø. Byen ligger utrolig malerisk på en ø, og det ser næsten ud som at alle indbyggerne har udsigt til sundet med fjeldene som baggrund. Det har regnet en del i nat og til morgen, men da vi når Tromsø klarer det op, og bliver til det flotteste vejr. Vi vælger derfor at køre den planlagte tur allerede i dag. Vi kører over broen, gennem Tromsø og videre på en tur rundt om Kaløy. Som altid ned til en norsk fjord, får vi flotte udsigter på denne tur. Vi slutter med at køre ud til Tromvik, og op på fjeldet mod Rekvik. Vi parkerer på vejens højeste punkt, lige inden den begynder at gå ned igen mod Rekvik. Vi går ad stien til Brosmetind 525 m.o.h. Fra vejen ligner den bare en højderyg, men når man kommer op på toppen, går det brat ned til Norskehavet. Vi gik til toppen på 40 min.

Da vi er tilbage på campingpladsen kl. 18.30, er den fuldt optaget for campingvogne. De forstår at udnytte, at de er de eneste i nærheden af Tromsø. De vil have 220 kr. for en overnatning, og det er ikke fordi standarden er noget særligt. Hvis man ville have strøm koster det 50 kr. når man så tænker på, at vi slet ikke tænder lys. Det er da godt at vi har vores 12 volt og masser af gas. Kørt 71,2 + 201 km.

 

Udsigt fra Brosmetind

 

Onsdag 27-6. Skibotn

Vi går en tur over broen til Tromsø, inden vi kører videre. Det var meningen at vi skulle have været inde på en campingplads ved Hatteng eller Slettnes. Det viste sig dog at der stort set kun stod ubeboede fastliggervogne der, det var dog for kedeligt for os. Vi fortsatte til Skibotn, hvor der var tre pladser at vælge mellem. Vi valgte den sidste vi kom til, Skibotn Camping, som ligger helt åben ned til fjorden. Det er ikke alle dyrearter der er os lige venligt stemt heroppe. Da vi om aftenen gik en tur hen til den lille havn, var der nogle hættemåger der havde rede lige i vejkanten. De gik da fuldstændige amok da vi kom forbi. Det gør faktisk ondt, når sådan en måge flyver direkte mod ens hoved med næbet. Vi gik en anden vej tilbage. Kørt 122,5 km.

 

Torsdag 28-6. Straumfjorden

Det var meningen, at vi ville have kørt en tur på den anden side af Storfjord, til Lyngen og Svensby. Det opgav vi dog, da skyerne hang for lavt til at vi kunne få ordentlig udsyn til fjeldene. Vi fortsætter derfor lidt ad E 6, hvor vi hele tiden har fine udsigter, til fjeldene på den anden side af fjordene. Vi kører ind på Sandnes Camping, der ligger ved Straumfjorden 10 km. fra Storslet. Her kan man både ligge nede ved vandet, eller højt oppe med vid udsigt. Kørt 137,6 km.

 

Fredag 29-6. Alta

Tågeskyerne hænger helt nede ved jorden, så vi kan ikke gøre andet end at liste nordpå. Under bedre betingelser ville der have været gode udsigter, det eneste vi kan se er, at der stadig ligger meget sne langs E6. Vi kører ind på Kronstad Camping, som vi kommer til i udkanten af Alta. Kørt 168,4 km.

 

Lørdag 30-6. Hammerfest

Vi fortsætter over Sennalandet, her går E6 over utroligt øde strækninger. Vejen går lige ud, så langt frem man kan se. Ved Skaidi drejer vi mod Hammerfest, og lige inden vi kommer der til, kører vi ind på Hammerfest Turistsenter, som også er campingplads. Her får vi os placeret højt oppe med panoramaudsigt over byen, havet, fjeldene på Sørøya, og ikke at forglemme, Hurtigruten når det er tid. Vi går en runde fra campingpladsen omkring Salen fjeldet til Varden, som er et godt udsigtspunkt over byen. Herefter fortsætter vi ned i byen, og kan følge en sti langs vejen tilbage til campingpladsen. Det tog ca. 1.5 time. Kørt 140,6 km.

 

Hammerfest

 

Søndag 1-7. Nordkapp

Vi kører nu det sidste stykke til Nordkapp. Den 6,8 km. lange tunnel under Magerøysundet, går 212 m. under havoverfladen. Det kan mærkes, at vi skal så langt ned i dybet, med 10% fald og stigning. På vejen over øen, er der igen brug for vores hjælp. Denne gang er det ikke et får, men en tysker der ikke selv kan rejse sin motorcykel op. Han er formodentlig stoppet op for at fotografere nogle rener, hvorved motorcyklen er væltet.

Klokken er 13.30 da vi ankommer til Nordkapp, og da er det muligt at placere os i det yderste hjørne. Vi ligger vel fire m. fra hegnet og dermed den frie udsigt over havet. Vi har fået et fantastisk vejr, med blå himmel og kun lidt hvide skyer. Det er en fantastisk oplevelse, at kunne gå rundt i området i solskinnet.

Det er et enormt leben der er her på Nordkapp. Da klokken er 22 kan jeg tælle 132 autocampere fra 14 lande. Hertil kommer et mindre antal campingvogne. Ved midnatstid er der kommet 40 busser. Der bliver ingen midnatssol at se i nat, for det trækker op med skyer ind under aften. Kørt 205 km.

 

Nordkapp

 

 Nordkapp, natten til den 3 juli, kl. 00.44

Billedet har Mette Kramer fra Bredsten, været så venlig at sende til os efter hjemkomsten.

 

Mandag 2-7. Kirkeporten

Vi kører en tur til Skarsvåg, og går videre til Kirkeporten. Det er en klippeformation med et stort hul, som kan minde om en port. Der er flere andre mærkværdige klippeformationer i nærheden. Vi fortsætter til Honningsvåg, og på vejen tilbage laver vi en afstikker på 2 gange 21 km. til Gjesvær. En meget øde vej, gennem noget der kunne ligne et månelandskab.

Det må vel være enhver nordkappfarers drøm at opleve midnatssolen på toppen. På samme måde, må det vel være sammes mareridt at opleve sit næsten nye kamera gå i stykker, samme dag som Nordkapp skal opleves under fuld midnatssol. Vi oplevede begge dele i dag. Da jeg ville tage billeder ved Kirkeporten, gik kameraet i strejke. Det havde hele dagen været helt skyfrit, og det fortsatte natten med. Så er det altså en flad fornemmelse, ikke at kunne tage et billede. Kørt 119 km.

 

Kirkeporten

 

Tirsdag 3-7. Kautokeino

Vi kan jo næsten ikke nænne det, men vi forlader Nordkapp i solskin og 21 graders varme. Vi kører via Karasjok til Kautokeino. Den rute er 25 km. længere end over Alta, men for ikke at køre den samme vej igen. Vi har på hele turen, endnu ikke været plaget af myg. Men da vi mellem Lakselv og Karasjok holder pause, bliver vi godt nok angrebet. Vi overnatter på Kautokeino Camping. Her er myggeplagen også massiv. Kørt 394,5 km.

 

Onsdag 4-7. Gennem Finland til Piteå

Hjemturen fortsætter ind i Finland. Det kan godt betale sig at planlægge sine tankninger. I Kautokeino kostede diesel 11,50 kr. i Lepäjärvi 52 km. fra Kautokeino kostede den 1,105 €. Det er en forskel på ca. 2,40 dkr. I Palojvensua drejer vi til venstre ad E8. Den rute holder vi til Kolari, hvor vi igen kører ind i Sverige. Her efter går det ad RV 392 og E10 til Töre. Vi møder ikke mange turister på denne rute, men den fungerede fint. Vi overnatter på Camping Ladrike, Norrfjärden, lige inden Piteå. Her er der ikke flere myg, end at vi sagtens kan sidde ude i det fine vejr. Kørt 503,9 km.

 

Torsdag 5-7. Sundsvall

Turen går hele dagen ad E4 langs den Botniske bugt. Vi overnatter på Fläsians Camping i Sundsvall. Inden vi kommer til pladsen passerer vi et stort aluminiumsværk. Den røg der kommer ud fra det, lugter absolut ikke særligt godt. Vi kan dog ikke lugte det på campingpladsen, men om det skyldes vindretningen skal jeg ikke kunne sige. Campingpladsen er anlagt  på terrasser, og skulle have havudsigt over det hele. Det hjælper dog ikke så meget, når der kun er få pladser tilbage. Vi har siddegruppe i bagenden, og trækstangen skal vende ud mod vejen i Sverige. Det gav kun udsigt til en jordvold. Kørt 494,6 km.

 

Fredag 6-7. Norberg

Vi forlader E4 ved Gävle, og begynder at køre på tværs af Sverige mod Varberg. Vi finder ind på Norberg Camping, der ligger mellem Avesta og Fagersta. Vi var de eneste udlændinge på denne udmærkede plads. Vi fik at vide, at vi skulle vente med at betale til afrejsedagen, på grund nøgler og bomkort. Det var først da de havde lukket i recptionen, at vi opdagede at de ikke åbnede før kl. 10, og at man kunne smide kort og nøgler i en postkasse, hvis man ville før af sted. Nu havde vi heldigvis god tid, men ellers kunne det have været ret så irriterende. Kørt 314,8 km.

 

Lørdag 7-7. Varberg

Vi havde hørt fra flere, at de bare holder i færgehavnen om natten, når de skal med en morgenfærge. Der er et stort areal foran check ind området, og her holder man ikke nogen i vejen efter den sidste færgeafgang kl. 18.30. Kørt 465,9 km.

 

Søndag 8-7. Hjemme igen

Det kom til at storme en del i løbet af natten, og det ruskede fælt i campingvognen, så vi havde ingen problemer med at være klar til kl. 8.00 hvor færgen skulle sejle. Kørt 98,4 km.

Vi kan se tilbage på en vellykket tur, hvor vejret var fantastisk på de mest afgørende tidspunkter. Turen bliver jo heller ikke dårligere af, at der nærmest har været efterårsvejr med store mængder regn i Danmark i de tre uger. 

 

Nogle tal om turen:

Vi kørte 7017 km. i alt, heraf 1237 uden campingvogn.

Bilen brugte 566,28 l diesel.

Vi brugte 10 kg gas