Du kan finde flere ture til Norge på Forsiden

Tur til Norge 2004

Den første del af vores sommerferietur, gik med at deltage i Frykdalsdansen i Sunne, der ligger nord for Karlstad, Sverige. Vi har derfor ikke nået så mange ture som sædvanligt, men nåede dog ind på 12 campingpladser. Det kan lyde af mange, men på grund af geografien i Norge, er det en fordel at have campingvognen med, når det kan lade sig gøre.

 

Ruten: Grenå - Varberg - Trollhättan - Sunne - Elverum - Oppdal - Sunndalsøra - Atlanterhavsvegen - Bud - Molde - Åndalsnes - Hamar - Fjällbacka - Varberg - Grenå.

 

Jeg vil forsøge at give en kort beskrivelse af campingpladserne, og de ture vi har været på fra dem.

Håsten Sommarcamping, Stenåsavägen, Varberg. Det er ikke nogen egentlig campingplads, men en idrætsforening der udlejer et areal, kun i juli måned. Den er let at køre til, hvis man vil overnatte i Varberg, efter at være kommet med færgen fra Grenå.

Håverud Camping. En mindre, enkel udstyret plads, med ny flot toiletbygning. Den ligger ideelt for et besøg ved Håverud-akvædukten, da den ligger lige bag denne.

Kolsnäs Camping, Sunne. Den ligger i den sydlige del af byen, ned til elven, og ved siden af Folkeparken. Det er en stor og veludstyret plads. Vi var dog p.g.a Fryksdalsdansen, henvist til et ekstra areal uden for pladsen. Der var plads til 120 ekstra enheder, men ingen ekstra toilet og badekapacitet. Det var for dårligt. Men hvis man vil deltage i Frykdalsdansen, er det jo perfekt at kunne gå til Folkeparken, hvor det foregår.

Elverum Camping. Ligger ned til Glommaelven, i gåafstand fra byen. Flotte faciliteter.

Gjøra Camping. Lille plads med flot toiletbygning. Ligger ideelt for et besøg ved Åmotan / Jenstadjuvet. Åmotan, der også betyder elvemøtet, er et dramatisk fosselandskab hvor fire elve mødes. Det ligger seks km. syd for Gjøra, hvor der ved Jenstad er udgangspunkt for flere vandreture, af forskellig længde. Vi valgte de korteste løsninger, nemlig først en tur på 400 m til en udsigt mod Reppdalsfossen. Derefter gik vi angiveligt 1,5 km hver vej til Svøufossen. Undervejs tog vi en afstikker ad en sti, der gik over to hængebroer der hang over hver sin elv. På denne måde kunne vi jo dårligt komme tættere på vandet. Svøufossen har et lodret fald på 156 m og et totalt fald på 313 m, og er et ganske imponerende syn.

Sunndalsøra Camping. Primitiv, men billig, ligger i den sydlige del af byen. Herfra kørte vi en fin rundtur i fjeldlandskab ad Aursjøvegen. Fra Sunndalsøra gennem Litldalen og i 900 m højde går det i Torbudalen til Aursjøen. Herfra videre over Finnsetlia til Eikesdalen, hvor vi tog en afstikker til Mardalsfossen. Denne fos har et frit fald på 297 m, og skal være verdens fjerde højeste frie fald. Hele fossen er 655 m. Det tog ca. 45 min at gå fra p pladsen i Mardalen til fossen. Efter denne afstikker gik det videre langs Eikesdalen til Eresfjord og Sunndalsøra.

Skjerneset Bryggecamping, Ekkilsøy ved Bremsnes, færgestedet til Kristianssund. Meget lille plads beboet af lystfiskere. God udsigt over havet, som vi havde to m fra vognen. Efter at have kørt ad Atlanterhavsvejen, tog vi en overnatning på denne plads, inden vi returnerede ad samme vej.

Bud Camping, nordvest for Molde. Nybygget servicebygning. Fine udsigter over havet. Vi gik en god tur ad en kyststi ind til byen, og videre op til Erganfortet fra anden verdenskrig. Der er museum i bunkerne nu, men ellers står kanonerne der stadig. Der er en storslået udsigt over havet og de mange øer og skær.

Udsigten oppe fra Varden 

Kviltorp Camping, Molde. Pladsen ligger ned til Moldefjorden, 4,5 km fra centrum. Molde er et interessant sted, med anløb af krydstogtskibe og Hurtigruten. Hurtigruten, der sejler fra Bergen til Kirkenes, anløber hver aften i både syd og nordgående retning. Vi var oppe på udsigtpunktet Varden, lidt uden for byen. Vi havde store forventninger til udsigten, efter de beskrivelser vi havde set. Men den er virkelig fantastisk. Man står i 407 m højde, og kan se ned over fjordene og hele Molde by. Desuden er horisonten fyldt med delvist sneklædte fjeldtoppe. Der skulle være 222 stk.

Åndalsnes Camping. Stor plads i tre sektioner, ned til Raumaelven. Udsigter til Romdalshorn, Vengetinderne og Trolltinderne. Bro over elven ud for pladsen, og sti på den anden side ind til byen. Vi gik turen op på Prestaksla, der er et 600 m højt fjeld på den anden side af elven. Der er der flot udsigt over flere fjorde. Vi brugte ca. tre timer retur. Den sidste tur vi var på, gik op over Trollstigen, men den behøver jo nok ikke en nærmere beskrivelse.

Udsigt over Åndalsnes, oppe fra Prestaksla.

Hamar Camping. Ligger ned til Mjøsa, i udkanten af byen.

Fjällbacka Camping, Sverige. Pladsen ligger ud til skærgården, i den sydlige del af byen. En udpræget fastliggerplads, med kun 10 pladser til kørende campister. Vi var gående op på Vetterberget, hvorfra der en god udsigt over byen og skærgården. Neden for bjerget kan man gå igennem Kungsklyftan, der er en smal kløft med fire store klippeblokke kilet fast. Et godt sted at lave en afstikker til, når man alligevel kommer ad E6. Der er to andre pladser et par km. uden for byen, hvis det skulle knibe med at få plads. 

 Fjällbacka